10 vragen aan Judith van de bovenkamp

10 vragen aan Judith van de Bovenkamp

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Judith van de Bovenkamp, geboren in Hoorn, getogen in Wervershoof. Momenteel werk ik in in Wuhan, een grote stad in Centraal China.

Wat zijn je hobbies/interesses?

Al van kinds af aan heb ik interesse in de Chinese taal en cultuur. Na een studie Chinees & Internationale Communicatie in Maastricht, kom ik sinds 2005 regelmatig in China en woon en werk er sinds 2012. Eerst in de hoofdstad Beijing en sinds 2015 in Wuhan. Een stad waar de meeste ondernemers in Noord-Holland nooit van hebben gehoord, maar die met 10 miljoen inwoners kansen kan bieden voor Nederlandse bedrijven.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Als Managing Editor van het crowdblog China2025.nl, de grootste Nederlandse website gericht op China.

Hoe heet je bedrijf?

Momenteel werk ik voor het Netherlands Business Support Office in Wuhan. Netherlands Business Support Offices (NBSOs) zijn een wereldwijd netwerk van 19 handelskantoren in 9 landen, die het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunen in hun internationale ambities. NBSOs worden gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn gevestigd in regio’s die kansen bieden voor Nederlandse bedrijven. In China is Nederland vertegenwoordigd met 6 NBSO kantoren.

Wat doet jouw bedrijf?

NBSOs kunnen Nederlandse bedrijven helpen in het vinden van samenwerkingspartners, marktinformatie op maat en informatie over wet- en regelgeving. Daarnaast verzorgen NBSOs marktscans, matchmaking en ondersteuning bij handelsbezoeken. Bij vragen over het betreden van de Chinese markt, of wanneer Nederlandse bedrijven in China tegen problemen aanlopen, kunnen ze aankloppen bij een NBSO.

Wuhan skyline

Hoe lang bestaat je bedrijf al?

Het NBSO kantoor in Wuhan bestaat sinds 1997. In die twintig jaar tijd heeft het kantoor een bijzonder sterk netwerk opgebouwd, waardoor er snel goede matches kunnen worden gevonden en mogelijke samenwerkingsverbanden worden opgezet.

Waarom ben je juist in deze branche gaan werken?

Omdat de diversiteit van Nederlandse bedrijven en ondernemers actief in China bijzonder interessant is, en NBSOs deze bedrijven op weg kunnen helpen in China. De bedrijven en organisaties waar je mee te maken krijgt zijn zeer divers, waardoor het werk iedere dag anders is. Ik vind het fantastisch om te zien hoe Nederlandse producten, kennis en innovaties steeds breder ingezet worden in China, en dat Nederlandse bedrijven hun weg naar de Chinese markt steeds beter weten te vinden.

Wie zijn jouw klanten?

Dat varieert van MKB tot grotere bedrijven. Alle bedrijven, groot of klein, die producten of kennis hebben waar in China behoefte aan is, kunnen terecht bij één van de 6 NBSO kantoren in China.

Waarom kiezen mensen voor jouw bedrijf?

Omdat NBSOs beschikken over een groot netwerk in China waar Nederlandse bedrijven gebruik van kunnen maken. Denk daarbij aan contacten met potentiële handelspartners, ingangen bij de lokale Chinese overheid, handelsorganisaties, service providers en dergelijke. Wanneer je als Nederlands bedrijf via een NBSO wordt voorgesteld, komt dat net even makkelijker binnen dan wanneer je zelf naar contacten in China op zoek gaat. Ook niet onbelangrijk is dat er voor Nederlandse ondernemers geen kosten verbonden zijn aan de dienstverlening van de NBSOs, we worden immers gefinancierd door het ministerie. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar die bedrijven in kunnen zetten om hun internationale ambities te realiseren. Meer informatie daarover is hier beschikbaar.

Wat zijn je verdere ambities?

Meer bedrijven uit Noord-Holland hun weg naar de Chinese markt laten vinden! Voor vragen over de Chinese markt in het algemeen of over specifieke ideeën voor samenwerking, kunnen bedrijven altijd contact opnemen