Ambitieuze agenda voor techniek en bouwsector

Werkgeversvoorzitters Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, Ineke Dezentjé Hamming van FME, Doekle Terpstra van Uneto-VNI en Fried Kaanen van de Metaalunie willen een ambitieus regeerakkoord. ,,We komen vakkrachten te kort en daarom hebben we een vloeiende arbeidsmarkt nodig. Daar gaat het om!” zo is vandaag ook te lezen in de Telegraaf.

Dezentjé: ,,De Wet Werk en Zekerheid moet op de schop, die werkt averechts. Bedrijven, zeker mkb’ers, hebben enorme schroom om iemand in vaste dienst te nemen. De loondoorbetaling bij ziekte hangt ondernemers boven het hoofd en ook de re-integratie verplichting waar je tien jaar aan vastzit. Dat is geen recept om mensen in vaste dienst te nemen. Wij zijn niet pro-flex, maar we worden in die richting gedwongen.”

Verhagen: ,,In de bouw is behoefte aan meer werknemers. Uit onderzoek blijkt dat die extra medewerkers niet onder de bouw-cao worden aangenomen, ze komen dus niet in vaste dienst. Op het dieptepunt van de crisis vielen 100.000 werknemers onder onze cao en op dat niveau zitten we nog steeds, terwijl het veel beter gaat met de bouw.”

Volgens FME, UNETO-VNI, Koninklijke Metaalunie en Bouwend Nederland zijn de komende jaren minimaal 50.000 technici nodig op alle niveaus. Alleen met die mensen erbij kan de sector bijdragen aan bijvoorbeeld een versnelde overgang naar duurzame energie en aan betere en goedkopere gezondheidszorg.

De werkgevers willen ook dat werk wordt gemaakt van een versoepeling van het ontslagrecht. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn in alle technische sectoren gunstig. Toch blijven veel bedrijven huiverig om mensen in vaste dienst te nemen, omdat zij het lastig en duur vinden om weer van ze af te komen.

Klik hier voor volledige voor het verhaal wat wij hier al eerder over hebben geplaatst.