Foto: Gemeente Medemblik_John Koomen krijgt Award van wethouder Hans Tigges

Award Duurzaam Ondernemen Medemblik 2015 gewonnen door John Koomen Tuinen

De Award Duurzaam Ondernemen Medemblik 2015 is gewonnen door John Koomen Tuinen. De jury kende de prijs toe omdat de ondernemer over de gehele breedte van de bedrijfsvoering duurzaam inkoopt. Wethouder Hans Tigges reikte de prijs namens de jury uit op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op 6 januari. “Duurzaam inkopen is bij dit bedrijf een houding. John Koomen laat duidelijk zien waar hij voor staat en is daarmee een inspirerend voorbeeld,” aldus de wethouder.

Bij Awardwinnaar John Koomen die vanuit Wognum tuinen ontwerpt en aanlegt is het één en al duurzaamheid dat de klok slaat. “We stellen ons altijd de vraag: kan het op een ecologische manier? En ja, vaak kan dat!” Al vanaf de start van het bedrijf kijkt hij vooral naar hoe de natuur zijn oplossing vindt en koopt hij zoveel mogelijk milieuvriendelijk in. Kunstmest is bij zijn bedrijf uit den boze. In de 2-taktmotoren van de kettingzagen, heggenscharen en bladblazers gaat de biologische brandstof Aspen. De gewasbescherming is voornamelijk biologisch en op de kwekerij wordt wisselteelt toegepast. Bij de inkoop worden zoveel mogelijk milieuvriendelijke Europese hardhoutsoorten, gebakken materialen, beton, cortenstaal, inheemse beplanting en recyclebare materialen gekocht.

Eervolle vermelding voor Museumdepot

De verkiezing voor de Award staat  alleen open voor bedrijven. Maar maatschappelijke en non-profit organisaties verduurzamen hun bedrijfsvoering ook. Een voorbeeld is het nieuwe Museumdepot aan de Nijverheidsweg waar objecten van de verschillende musea worden bewaard. Voor Jaco Spil van het Museumdepot was er een eervolle vermelding. Bij de inrichting en de bedrijfsvoering is de organisatie duurzaam te werk gegaan. Zo komen de trappen, wc’s, staalconstructie, isolatieplaten en stellingkasten uit slooppanden; het meubilair en de heftruck zijn gebruikt. Het plaatmateriaal is afkomstig uit verantwoorde bosbouw. Bovendien verlichten energiezuinige LED-lampen het depot en komen er zonnepanelen op het dak.

De genomineerden voor de Award 2015 waren naast John Koomen Tuinen:

  1. ME2-architecten, Mike Olthoff en Marco Sijtsma: aanschaf LED-verlichting in het bedrijf: kosten gaan voor de baten uit (laag energieverbruik, direct maximale lichtsterkte en lange levensduur).
  2. Wolterskassenbouw, Bert Wolters: bouwen kassen met gebruikte materialen en stellen medewerkers aan die uit uitkeringssituatie komen.
  3. LED Medemblik, Arno Minne en Sten Nieuweboer: voorgedragen door MVO Nederland; adviseert over vervanging conventionele door duurzame LED-verlichting; zonnepanelen op pand.
  4. ToekomstGroep, Jan Piet Konijn: FSC-gecertificeerd, CO2-prestatieladder, monitoring rijgedrag bedrijfsauto’s (brandstof, banden, remmen).
  5. Kindercentrum Berend Botje, Marion Breg: FSC-hout in potloden en meubelen, kinderen knutselen met papier en restafval, versproducten zoveel mogelijk biologisch.
  6. Wijbenga GWW, Kevin Wijbenga: volledig elektrische stenenlegger waardoor geen schadelijke dieseluitstoot op de werkplek voor werknemers en omwonenden.

Duurzaam Medemblik

Medemblik hecht veel waarde aan een Duurzame Economie. Daarom besteedt de gemeente veel aandacht aan de mogelijkheden voor ondernemers om producten, diensten, productieprocessen en kantoren toekomstgericht te verduurzamen. Sturen op het verduurzamen van de eigen organisatie kan onder andere via duurzaam inkopen. In 2015 stond het Duurzaam Inkopen en aanbesteden centraal. De gemeente organiseerde samen met lokale ondernemers en regionale kennisexperts bijeenkomsten om ondernemers bekend te maken met de mogelijkheden. Kortom, de Award Duurzaam Ondernemen 2015 staat in het teken van duurzaam inkopen.