Tachograaf

Boete chauffeur ontbreken handmatig invoeren wekelijkse rust

Een chauffeur heeft onlangs een boete van 600 € ontvangen in Oostenrijk. De wekelijkse rust was twee keer niet handmatig toegevoegd bij het moment van kaartplaatsing en daarvoor heeft de chauffeur een boete ontvangen.

Bestuurders moeten sinds de invoering van de verordening 165 in 2016 handmatig invoeren welke activiteiten zijn uitgevoerd op het moment dat de bestuurder niet bij het voertuig aanwezig was. Dit betekent in de meeste gevallen dat de dagelijkse- en wekelijkse rust handmatig toegevoegd moet worden. De activiteiten die handmatig toegevoegd kunnen worden op de bestuurderskaart zijn rust, ander werk en beschikbaarheidstijd.

Handmatig invoeren

Stel dat een bestuurder op maandagmorgen start dan kan hij de wekelijkse rust eenvoudig als rust op de bestuurderskaart vastleggen. Indien een bestuurder werkzaamheden heeft verricht terwijl de bestuurderskaart niet in de tachograaf zat kan deze altijd achteraf handmatig worden ingevoerd. Op deze manier wordt de ontbrekende tijd op de bestuurderskaart verantwoord.

Meer info https://www.tln.nl/