Foto: Bouwend Nederland Infra

De bouw moet van innovatie traagheid af

De bouw moet bij het trage tempo waarmee de sector innoveert de hand deels in eigen boezem steken. Maar belemmeringen aan de kant van de opdrachtgever en op het gebied van regelgeving staan vernieuwing ook in de weg. Met die woorden nuanceert manager Regio Zuid van Bouwend Nederland René Meyboom de stelling van hoogleraar Jos Lichtenberg dat de bouwsector een enorme traagheid aan innovatie toont. Lichtenberg kwam in de uitzending van BNR Bouwmeesters van 14 december aan het woord over hoe de bouw van die ’innovatietraagheid’ af kan komen.

“We worden als sector traditioneler weggezet dan we zijn”, relativeert Meyboom de alarmkreet van Lichtenberg die op vrijdag 16 december afscheid neemt als hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven. “Dat imago heeft te maken met dat de bouw vanouds een sector is van techneuten. Die zijn goed in het maken van een degelijk huis en betrouwbare infrastructuur maar niet in PR en marketing van dat product.” Tegelijkertijd vindt Meyboom wel dat Lichtenberg een punt heeft: “Het klopt dat de bouwkosten door innovatie nog flink omlaag kunnen en de bouwtijd nog een stuk korter. Vooral woningbouw leent zich goed voor verdere standaardisatie en industrialisatie.”

Beperkt

Bij dat bouwbedrijven vergeleken met bedrijven in andere sectoren achterlopen als het op innovatie aankomt, wijst Meyboom ook naar de TU Eindhoven: “Betaald vanuit de informaticasector lopen daar twintig promovendi rond, vanuit de bouw nul.” Maar daar voegt de regiomanager aan toe dat de terugverdienmogelijkheden voor investeringen in innovaties in de bouw heel beperkt zijn. “Dat heeft te maken met de wijze waarop werken moeten worden aanbesteed en met dat de aanbestedingswet verbiedt dat je als opdrachtgever voor langere tijd in zee gaat met een aannemer. Als bouwbedrijf krijg je zo niet de kans en ruimte die nodig is voor het toepassen van nieuwe producten of technieken. Dat er met de Bouwagenda nu door drie ministeries hard aan wordt getrokken om daar verandering in te brengen, juichen we als sector natuurlijk toe.”

Hot issue

Meyboom onderschrijft ook de kritiek van Lichtenberg dat de bouwketen versnipperd is, maar wijst er hier ook op dat de sector er wel hard aan werk om dat te veranderen: “Daarom is ketensamenwerking nu ook een hot issue. We kunnen daar echt meters maken, maar die maken we ook al en we boeken vooruitgang. Wat niet wegneemt dat er nog een klus te klaren blijft. Dus natuurlijk heeft Lichtenberg gelijk als hij zegt dat het te langzaam gaat. Daar is hij ook wetenschapper voor. Hij loopt ver voor het peloton uit. Dat is ook zijn rol.”

Baanbrekend

Lichtenberg zei in de BNR-uitzending dat hij na zijn afscheid als hoogleraar aan de slag blijft met zijn ‘slimbouwen’-concept. Dat verbaast Meyboom niet: “Al voordat hij hoogleraar werd, had hij als adviseur baanbrekende ideeën en paste hij bij de bouw van het pand voor zijn eigen adviesbedrijf de allernieuwste inzichten toe. Lichtenberg houdt dus niet alleen een preek, maar voert zijn geloof zelf ook uit in de praktijk. Dat maakt hem redelijk uniek. Dus ik hoop dat we nog een tijd volop kunnen genieten van zijn vernieuwende denkbeelden en initiatieven.”

 

Bouwend Nederland – Redactie Bouwmeesters