BouwendNederlandDeBouwIsBestHip (Small)

De bouw is best hip

Er bestaat voor alles een aparte dag: een Dag van de Bouw, Secretaressedag, Moederdag en sinds dit jaar dus ook een ‘Dag van de Ondernemer’. Speciaal voor deze gelegenheid reisde staatssecretaris Sander Dekker naar Zoetermeer om daar, in gezelschap van Maxime Verhagen, een werkbezoek te brengen aan SKN Bouw, het bedrijf van Richard Jongeneelen en Remco Tuinenburg.

Initiatiefnemer MKB-Nederland vindt dat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Afgelopen vrijdag was dat zo ver. “Leuk dat beiden op bezoek waren”, aldus Richard Jongeneelen. “We hebben het vooral over het aantrekken en opleiden van jonge mensen gehad. In de bouwsector gaat het weer wat beter en dan merk je meteen dat de instroom achterblijft.”

Dankzij een specialisatie op verbouwingen en de focus op specifieke klantgroepen wist SKN ook tijdens de crisisjaren goed werk te houden en daarnaast continu leerlingen via BBL-trajecten en stages aan de slag te houden. “Daar plukken we nu de vruchten van”, vervolgt Jongeneelen, die in totaal achttien mensen op de loonlijst heeft staan. “Sowieso is het fijn als je mensen deels zelf kunt opleiden. Ons werk brengt met zich mee dat je altijd over de vloer komt bij klanten thuis of bij bedrijven of instellingen. Dat betekent heel direct klantencontact voor de jongens op het werk en dát leren ze je niet op school. Wel als ze meelopen bij ons in de ploegen.”

Bij Verhagen en Dekker vond Jongeneelen een luisterend oor voor zijn zorgen over de instroom. “Het beeld dat veel jongeren hebben van werken in de bouw klopt gewoon niet. Ik wil er dan ook voor pleiten dat jongeren die voor techniek kiezen en op een MBO of HBO zitten, veel meer in contact komen met de praktijk van alledag. Dan zien ze hoe leuk en interessant het is en dat het echt niet altijd nodig is om steeds maar door te studeren. We moeten als branche en overheid gezamenlijk onze schouders eronder zetten om te laten zien dat de bouw best hip is.”

Dekker en Verhagen verbleven langere tijd bij SKN Bouw, waarbij de staatssecretaris en passant ook leerde om een kozijn in elkaar te zetten van VMBO’er Justin Broekhuizen. “Dat ging ‘m soepel af”, concludeert Jongeneelen. “Bijzonder dat we iemand als Sander Dekker over de vloer hebben. Ik denk dat het goed zou zijn als leraren van middelbare scholen zijn voorbeeld zouden volgen. Dan kunnen zij hun leerlingen informeren hoe mooi werken in de bouw is en welke ontwikkelingsmogelijkheden het hen kan bieden. Het heeft in ieder geval maar heel weinig te maken met het verjaardagspraatje dat je in weer en wind alleen maar stenen aan het stapelen bent.”