Jose Braakman (Small)

Duurzame bouwvrouw: bouwsteen of specie?

Dinsdag 16 juni, op naar Dubotechniek voor het Duurzame Bouwvrouw Event. Een mooie middag, met workshops bloggen en pitchen. Een gesprek tijdens de afsluitende borrel op deze middag gaf mij inspiratie voor dit blog.

People Planet Profit en Privé

Heeft u mijn vorige blog over mijn nominatie gelezen? People planet profit & privé! Een duurzame bouwvrouw heeft 4 P’s in balans! Ik schreef erover in mijn blog, iedere bouwvrouw verdient het om in de picture gezet te worden… niet alleen de finalisten voor de Award. Niettemin ben ik beretrots tot deze laatste 10 finalisten te behoren… kan ik rekenen op uw stem? Stemmen is eenvoudig, uw stem voor mij kost u slechts 2 muisklikken

Presentaties, bekendmaking en borrel

Even terug naar de middag van het event. Na een inspirerende middag met een presentatie van Mascha van de Heuvel, een interview met de bouwvrouw van 2014, Ellen van Acht, inspirerende workshops pitchen (Jan Willem van de Groep en Maxime Verhagen), bloggen (Marlene Dekkers) én natuurlijk de bekendmaking van de finalisten voor Duurzame Bowuvrouw 2015 en aanstormend talent sluiten we af met een borrel.

Hoe vertaal je vaktaal tot begrijpbare informatie?

De titel van dit blog past uitstekend in de discussie van de workshop pitchen. De workshop pitchen werd verzorgd door Jan Willem van de Groep (Greenspirator, EnergieSprong) en Maxime Verhagen (voorzitter bouwend Nederland). De do’s, don’ts, voorbeelden en vooral ervaringen worden gedeeld. Centrale vraag is hoe jouw persoon, bedrijf of project kort, bondig en begrijpbaar te presenteren. Ik maak van de gelegenheid gebruik en geef aan te werken met metaforen, word gevraagd onze business te pitchen, mét gebruik van metaforen. Ik gebruik de waterkoker, thermosfles en whatsapp groep om de zonnecollector, bodembron en regeling te presenteren. Hoop hiermee de aanwezigen inspiratie te geven om ook metaforen te gaan gebruiken in hun communicatie. Meer lezen hierover? Volg deze link naar een van mijn eerdere blogs.

Eigen projecten?

Tijdens de borrel raak ik in gesprek met een van de finalisten aanstormend talent. Zij stelde mij wat vragen over de verkiezingen van vorig jaar. Ik kon alleen maar ontkennend antwoorden, het traject naar de uitreiking is mij onbekend, wel was ik bij de uitreiking tijdens de Ecobouw 2014. Het aanstormend talent geeft aan ook in 2014 genomineerd te zijn. Maar, zoals zij zelf zei, ze had toen nog geen track record, nog geen eigen projecten. Ik vraag mij af, gaat het wel over eigen projecten, een rugzak met een volle portfolio?

Muur Cement specie

Stenen of Specie?

Bovenstaande brengt mij terug naar de titel… is een duurzame bouwvrouw een van de bouwstenen of is zij de specie in een geheel? Ik ben ervan overtuigd dat een duurzame bouwvrouw niet alléén aan projecten werkt, dat het hebben van een eigen track record niet bepalend is.

Samenwerken & verbinden

In mijn ogen werkt een duurzame bouwvrouw intensief samen, is zij in staat mensen en projecten te (ver)binden, streeft zij mét elkaar duurzaamheid na. Zij, die de spil is in een bedrijf of project, zij die het geheel overziet, kan spiegelen, kansen ziet en vol passie en ambitie werkt aan verduurzaming van de gebouwde én industriele omgeving!

Kortom… ik zie de duurzame bouwvrouw als stevige specie… Een peiler om op te bouwen, maar zeker ook de specie, de smeerolie in organisatie en duurzame projecten.

En u, hoe ziet u de duurzame bouwvrouw? Ik lees graag uw visie.

Tot slot

Ik ben trots de specie te zijn in onze duurzame energie projecten. Trots genomineerd én finalist te zijn. Vraag hierbij nogmaals uw stem…