Overhandiging Award aan Jan Schouten door weth. Hans Tigges

Award Duurzame Ondernemer Jean Le Jean Catering

PERSBERICHT – Award Duurzame Ondernemer 2017 is gewonnen door Jean le Jean Catering uit Zwaagdijk. Ondernemer Jan Schouten heeft de prijs ontvangen van wethouder Hans Tigges (Duurzaamheid).

Het bedrijf slaagt erin in de volle breedte van de bedrijfsvoering duurzame stappen te zetten. De gedeelde tweede prijs ging naar Het Wapen van Medemblik en Café Restaurant Stam uit Wognum.

Deze zesde Award Duurzaam Medemblik op rij staat in het teken van de horeca. Duurzaam ondernemen is toekomstgericht ondernemen. De horecabranche heeft direct te maken met maatschappelijke uitdagingen. Belangrijke thema’s binnen de branche zijn de productiewijze van voedsel, verminderen van voedselverspilling en afval en het besparen op water en energie. Dat naast de groeiende behoefte aan smaakvolle en kwaliteitsproducten. Een duurzame ondernemer weet al deze uitdagingen slim te combineren. Horecaondernemers werden uitgenodigd aan te geven wat het bedrijf doet (eventueel samen met partners) aan duurzame bedrijfsvoering, duurzaam gedrag van medewerkers en hoe met energie wordt omgegaan.

Visie op energieneutraal

De jury was unaniem in het uitroepen van Jean le Jean Catering als winnaar. Ook heeft de cateraar een visie op energieneutrale bedrijfsvoering. Daaraan wordt door het bedrijf in fasen gewerkt

Wat enorm aansprak is de manier waarop deze ondernemer met verwarmen en koelen omgaat. Door de vele apparatuur op de zaak die warmte afgeeft, wordt er niet extra gestookt. Het is ’s winters weleens fris in het bedrijf, maar dat is geen bezwaar. Veel warmte is bovendien slecht voor de houdbaarheid van onze producten.

De jury kwalificeert deze aanpak als een voorbeeld voor andere ondernemers. Ook al besefte de juryleden dat het om een werkruimte gaat waarin geen klanten worden ontvangen. Minder verwarmen betekent ook dat er minder koeling nodig is om producten vers te houden. Daardoor is het soms wat kouder in de werkruimte. De medewerkers kunnen zich daar echter op kleden. Bovendien voorziet de ondernemer met zonnepanelen voor de helft in de eigen energiebehoefte.

Gedeeltelijke 2de plaats

Het was een nek-aan-nek race om de tweede plaats. Het ging om twee vergelijkbare horecabedrijven waar steeds meer wordt nagedacht over duurzaam ondernemen. Frank Bakker van Het Wapen van Medemblik en Ron Stam van Café Restaurant Stam uit Wognum delen dan ook de tweede plaats.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Rob Kaijer van Taxi Kaijer (winnaar Award 2016) en Lex de Kruif (regiocoördinator Energieke Regio). Hij is vakspecialist en heeft dit voorjaar in samenwerking met de gemeente en Rabobank West-Friesland een kennissessie duurzaam ondernemen voor Horeca-ondernemers georganiseerd.

Deelnemers

De vijf deelnemende horecabedrijven zijn Chinees-Indisch Restaurant ‘Danny Leung’ (Medemblik), café-restaurant ’t Fortuin (Wervershoof), Jean le Jean Catering (Zwaagdijk), Café Restaurant Partycentrum Stam (Wognum) en Het Wapen van Medemblik. Alle ondernemers lieten via een publicatie in de lokale krant en op de website van Duurzaam Medemblik weten hoe zij energie besparen. In november kwam de jury bij elkaar om de aanpak van de deelnemers te vergelijken en te wegen.