glazen wijn

Een tafel vol wijnglazen op de proeftafel?

Tijdens mijn wijnproeverijen wordt mij vaak de vraag gesteld “waarom staat maar één wijnglas op tafel, wanneer je verschillende wijnen proeft betekent dat toch automatisch ook veel glazen?”.  Eigenlijk is mijn antwoord heel simpel; ik ben te lui om ze schoon te maken!. Het echte antwoord is dat het niet nodig is om zoveel wijnglazen op tafel neer te zetten. De smaken worden zo opgebouwd dat elke wijn die erna geschonken wordt, de vorige zal overtreffen. Van teveel glazen voor je neus raak je toch ook in de war? En laten we het al helemaal niet hebben over het ruimtegebrek op de proeftafel. Want waar laat ik acht wijnglazen wanneer er ook waterglazen, spittoons (huh, de wat? Sorry, de spuugbakken), servetten, kaarsen, hapjes, bloemetjes enz. op tafel moet staan.

Wat is de volgorde van wijn schenken dan? Beginnend met fris wit, daarna voller wit, gevolgd door houtgerijpt wit, fruitig rosé, kruidig rosé, soepel rood, vol rood, krachtig rood en dessertwijn. Ik heb me wel eens laten (af)leiden door het wijnetiket. Achteraf bleek dat ik de wijnen beter om kon draaien. Dat kwam niet zozeer door de volheid van de smaak, maar de wijn waarvan ik dacht zacht te zijn, bleek een enorme lengte te hebben! Het blijft dus altijd een kwestie van proeven. En laat dat nou net het mooiste deel van mijn vak zijn. Stilstaan doet wijn niet aan. Elke dag leren we weer bij.

 

Margret Weijers – Eigenaar Smaakvermaak, Register Vinoloog en Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, Gastronoom/Sommelier, wijnblogger