CWF_MiniCheesecake_2personen (Small)

FoodForTwo; Mini cheesecake witte chocolade en kruidnoten

Het is wel even wennen, een cheesecake voor 2 personen maken in een mini springvorm met een diameter van 12 cm. Maar om nu iedere keer een taart te maken in een springvorm van 24 cm terwijl we er maar met zijn tweeën van eten… Uit een taart gemaakt met mijn grote springvorm haal ik 10 ruime punten. Dat is met zijn tweeën toch 5 punten per persoon, dat is wel wat veel. Zonder aandelen te hebben, AH verkoopt deze mini vormen.

Nodig:

  • springvorm, 12 cm diameter
  • oven
  • invet kwastje
  • bakpapier
  • kleine garde
  • schaaltje
  • au bain-marie pan of kookpan met een schaal erboven
  • kookpan
  • weegschaal
  • maatlepel set
  • vork
  • kleine garde

CWF_MiniCheesecake_2personenIngredienten (Small)

Ingrediënten:

  • 1 blik gecondenseerde melk (supermarkt koffiemelk vak); 100 gram karamel nodig
  • 35 gram kruidnoten
  • 8 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie om springvorm in te vetten
  • 100 gram roomkaas
  • 15 gram vlierbloesensiroop (of sinaasappelsap)
  • 1/2 limoen, het sap
  • 1 ruime lepel losgeklopt ei
  • 20 gram crème fraîche
  • 65 gram witte chocolade met gepofte rijst (gewoon wit, puur of melk is ook prima) au bain-marie gesmolten.
  • 3 gram zout

CWF_Gecondenseerde_Melk_Caramel (Small)

Bereiding:

  1. Begin op tijd want eerst mag het blik gecondenseerde melk in een pan met water opgezet worden. Als het kookt iets lager zetten en het 2 1/2 uur tegen de kook aan houden. Blijf in de buurt om water toe te voegen als het blik iets boven het water komt. Het is mogelijk dat het blik anders uit elkaar klapt. Mijn ervaring is dat het zo’n vaart niet loopt, maar op twitter heb ik toch ook het tegendeel gehoord. Dus gewoon water blijven aanvullen en de pan niet te hoog zetten, dan heb je een blik heerlijk verse karamel aan het einde.
  2. Ondertussen kan de cheesecake gemaakt worden.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Knip een stukje bakpapier voor op de bodem van de vorm, vet dan het papier en de opstaande randen in met olie.
  5. Verkruimel de kruidnoten en meng dit met de boter (met een vork), verdeel dit mengsel over de bodem van de 12 cm springvorm.
  6. Meng de roomkaas met de vlierbloesemsiroop, ei, limoensap, de crème fraiche en de gesmolten chocolade erbij, roer het goed door elkaar in de keukenmachine, mixer of met de hand. In deze hoeveelheid heb ik het met een kleine garde gedaan.
  7. Giet alles boven op de kruidnoten in de springvorm.
  8. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 30 minuten gaar, de cheesecake is gaar als de bovenkant droog is.
  9. Zet de oven uit en laat de cheesecake zonder dat je de ovendeur open doen 1 uur afkoelen in de oven.
  10. Na 1 uur mag de cheesecake in de koelkast nog 2 tot 3 uur afkoelen.
  11. Doe het zout in de karamel, als je karamel al helemaal afgekoeld is gaat dat makkelijker als je het weer iets verwarmd. Serveer dit bij of over de cheesecake.
  12. De overige karamel uit het blik halen (het blijft minder lang goed in een blik) en bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast.

De rest van de karamel wordt gebruikt bij flensjes met appelijs. Dit staat binnenkort online.