Column gaskraan moet dicht

Gaskraan dicht!

Het is hot in de media, de gaskraan moet dicht! Niet alleen de landelijke pers schrijft erover. Onlangs zat er een speciaal katern bij onze regionale krant, het Noordhollands Dagblad. Tijd om mijn gedachten hierover met u te delen.

In dit blog meer over:

  • De actualiteit van ‘Gaskraan dicht’
  • Van kolenkachel en oliekachel via verwarming met aardgas naar gasvrij
  • De invloed van de mens in de transitie naar all electric
  • Gasvrij verwarmen en koelen, wij bij ZON zijn er klaar voor

De actualiteit van ‘Gaskraan dicht’

Niet alleen het energieakkoord als gesloten in Parijs ligt ten grondslag aan ‘gaskraan dicht’. Dichterbij huis hebben we de gaswinning in Groningen en de gevolgen daarvan, de aardbevingen. Gecombineerd met de eindigheid van de fossiele brandstoffen kunnen we er niet meer omheen, we moeten van het gas af!

Van kolenkachel en oliekachel via verwarming met aardgas naar gasvrij

Even terug in de tijd. Weet u het nog? De overgang van de kolenkachel en oliekachel naar een aanvoer van gas via leidingen en verwarming van de woningen met CV ketels? Dit is ongetwijfeld voor de behoudende mens een grote overgang geweest: krijg ik mijn woning wel warm? Is de levering van gas wel gegarandeerd?

Dit geldt ook voor de spaarlamp, spaardouche de HR ketel. Menigeen was sceptisch. Met minder water toch comfortabel douchen? Met een lamp met minder kilowattuur toch goed de krant kunnen lezen of een puzzel oplossen? Na een flinke aarzeling zijn de spaarlamp, spaardouche en HR ketel ingeburgerd en niet meer weg te denken.

Nu staan we aan de vooravond van de volgende kanteling, vernieuwing. De gaskraan moet dicht, we gaan verwarmen met de duurzame bronnen bodem en zon. Beide bronnen zijn onbeperkt voorradig, de technieken zijn er klaar voor, we gaan all electric, gasvrij verwarmen en koelen.

De invloed van de mens in de transitie naar all electric

Is het ‘rocket science’, deze transitie naar gasvrij Nederland? Vindt u gasvrij bouwen eng? Of is het gewoon noeste arbeid? Ik kies voor het laatste. We vliegen naar de maan, en kunnen al jaren gasvrij bouwen. Zelf woon ik al sinds 2009 in een gasvrije woning!! De noodzaak om dit op te schalen of kenbaar te maken aan de buitenwereld ontbrak. DAT MOGEN WE NU DOEN.

De belangrijkste factor in de uitvoering is de mens. En dat begint al bij de eerste ideeën voor een duurzame, gasvrije installatie. Een wezenlijk onderschat aspect dat gedurende het gehele traject in de transitie naar gasvrij wonen bepalend is.

Want technisch kunnen we bronnen boren voor de opslag van warmte en koude, kunnen we de warmtepomp en zonnecollectoren installeren, de mens erachter moet er ook klaar voor zijn. Daar waar wij bij ZON als gedreven ondernemende veranderaars en verduurzamers, altijd voorop lopen, nieuwe uitdagingen zien, hebben wij nog altijd te maken met mensen, mensen die niet altijd klaar zijn om mee te gaan met de door ons bedachte vooruitgang.

Gasvrij verwarmen en koelen, wij bij ZON zijn er klaar voor

Ik schreef het al in de eerste alinea, we kunnen er niet omheen, we moeten van het gas af! En wij kunnen u daarbij helpen. Al meer dan 10 jaar bouwen en exploiteren wij duurzame energie installaties voor de collectieve gebouwde omgeving. Onze installaties zijn gebaseerd op maximale inzet van de duurzame bronnen zon en bodem. De technieken als bodembronnen, warmtepompen, zonnecollectoren, zonnepanelen zijn er al jaren klaar voor. Waarom nog gas inzetten?? De urgentie is hoog, zet deze bewezen technieken in voor een gasvrije, all electric comfortabele woonomgeving.

Wij staan te popelen om met deze technieken een nieuw tijdperk van gasvrij verwarmen en koelen in te luiden. Als ontwikkelaar, maar ook als investeerder en exploitant. Een 30 jarige exploitatie staat garant voor een betrouwbare installatie en een duurzame relatie met opdrachtgever en eindgebruiker. Tijd om door te pakken, tijd voor een gasvrije, all electric toekomst!

Ook u moet en gaat mee in deze transitie naar gasvrij bouwen en wonen, uw gaskraan gaat ook dicht! Wij informeren u graag over de mogelijkheden voor uw (nieuwbouw of renovatie) project. Belt u met 0226 450 885 en maak een afspraak met een van onze ontwikkelaars.

 

José Braakman | www.bijzon.nl