RVO-Wetchecker-energiebesparing

Handige tool helpt ondernemers met verplichtingen bij energiebesparing

De Wet Milieubeheer, het energielabel C voor kantoren. Ondernemers moeten aan verschillende verplichtingen voldoen om energie te besparen. Maar welke zijn dat? V.a. 21 november kan dat binnen 5 minuten in kaart worden gebracht met dit handige online hulpmiddel; de Wetchecker Energiebesparing.

Het kabinet wil dat iedereen in Nederland bijdraagt aan energiebesparing. Ook ondernemingen. Ze moeten bijvoorbeeld vanwege de Wet Milieubeheer energiemaatregelen uitvoeren die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Het Rijk wil bedrijven inzicht geven in deze en andere wet- en regelgeving.

Niet-commercieel en onafhankelijk

De Wetchecker Energiebesparing is onafhankelijk en niet-commercieel. Dat maakt het online instrument uniek. Het geeft niet alleen een geïntegreerd overzicht van verplichtingen op het gebied van energiebesparing. De regelhulp laat ook in heldere taal zien hoe je daar als ondernemer aan kunt voldoen. Dat is belangrijk, want hier controleren gemeenten op in het kader van de Wet Milieubeheer.

5 minuten

Met de Wetchecker Energiebesparing doorlopen ondernemers in 5 minuten een aantal meerkeuzevragen. Daaruit volgt een advies dat past bij hun energieverbruik, de omvang en omzet van hun organisatie. Dit advies kan opgeslagen worden of worden gestuurd naar een expert zoals een energieadviseur of -coördinator. De expert bekijkt vervolgens wat de uitslag inhoudt voor de specifieke situatie van de onderneming. De Wetchecker Energiebesparing verwijst daarbij naar relevante, juridische informatie om verder te oriënteren.

Combineert verschillende regelingen

Het mooie van de Wetchecker Energiebesparing is dat het regelingen van de betrokken ministeries combineert. Het gaat om het Activiteitenbesluit en de erkende maatregelen (EML), het minimale energielabel C voor kantoren in 2023, het energielabel Utiliteitsbouw op transactiemomenten en de energieaudit voor grote bedrijven.

Check het nu!

Wilt u snel inzicht in uw energiebesparingsverplichtingen en geld besparen op energie? Ga vandaag nog aan de slag met de Wetchecker Energiebesparing.

De Wetchecker energiebesparing is ontwikkeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).