bob en zon

Mam, wat is een CV ketel?

Bob, onze jongste van 10 zit lekker te lezen, kijkt op van zijn boek en vraagt: Mam, wat is een CV ketel?

Ik kijk hem aan, verwonderd over zijn vraag. Na een korte stilte van mijn kant, vertel ik hem dat een CV ketel het huis en het water om bijvoorbeeld te douchen verwarmt. Vertel dat dit een witte installatie is, die bij velen op zolder hangt. Samen zoeken we afbeeldingen op internet… Hij leest weer verder, ik denk na over zijn vraag. Is dit een vraag die in de toekomst vele kinderen aan hun ouders zullen stellen?
En ik, ik denk na waarom deze vraag in de nabije toekomst veel vaker gehoord moet worden.

In dit blog deel ik 5 redenen met u

  1. We zijn klaar voor de volgende evolutie van verwarmingstechnieken
  2. We hebben duurzame energiebronnen, gebruik ze!
  3. Minder afhankelijk van prijsstijgingen van fossiele brandstoffen
  4. Over 15 jaar renovatie, en dan?
  5. Gaswinning

1. Evolutie in technieken

Ik heb al eerder geschreven over de transitie in denken van hout en kolenkachel naar cv ketel. Nu, anno 2014, staan we voor de volgende transitie, de evolutie van cv ketel naar duurzame technieken. Getuige Bob’s vraag is de jeugd klaar voor deze transitie. Bent u ook klaar voor deze transitie?

2. Gebruik de duurzame bronnen

Wist u, dat de zon in 20 minuten tijd meer energie levert dan wij in een jaar gebruiken? Wist u, dat de technieken beschikbaar zijn om deze energie te gebruiken? Het is nu de tijd om de CV ketels achter ons laten en over te gaan op de technieken die de duurzame energie bruikbaar maken: bodembronnen, warmtepompen, zonnecollectoren en zonnepanelen. Dit zijn de termen die onze kinderen kennen en moeten leren kennen!

3. Beperk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Met ons huidige consumptiepatroon zijn over ca 50 jaar de bronnen van fossiele brandstoffen uitgeput. De fossiele brandstoffen worden schaarser. Een schaarste die in de toekomst ongetwijfeld leidt tot prijsstijgingen. Laten we nu overgaan op duurzame energiebronnen, dan verlengen we de termijn van beschikbaarheid van fossiele brandstoffen én worden we minder afhankelijk van prijsstijgingen van deze fossiele brandstoffen.

4. Denk nu al na over de renovatie over ca 15 jaar

Stel, u staat nu voor de keuze van een installatie voor verwarming van uw woning, utiliteit en verwarming van warm tapwater. Denkt u bij de afweging van de keuze na over het onderhoud en renovatie van deze installatie? Het vastgoed gaat langer mee. Kies ook een toekomstbestendige, langjarige oplossing voor verwarming en warm tapwatervoorzieningen. Kies voor een plus, de comfortkoeling!

5. Onrust door gaswinning in eigen land

U kent ongetwijfeld de tv beelden: gaswinning in Groningen zorgt voor problemen aan huizen en andere panden. Deze leiden niet alleen tot constructieve problemen, maar ook tot psychische problemen. Zijn juist deze mensen onze ambassadeurs van de verduurzaming?

Bovenstaand heb ik 5 redenen voor verduurzaming van de verwarmingssystemen met u gedeeld. Redenen, die ik dicht bij huis heb gehouden.

Graag hoor ik van u wat uw motivatie is om over te stappen op verduurzaming van verwarmingssystemen. Laat hieronder uw reactie achter!

José Braakman

 

1 antwoord
  1. Kiki Wals
    Kiki Wals zegt:

    Ik had geen idee dat de zon in 20 minuten tijd meer energie levert dan wij in een jaar gebruiken! Mijn cv ketel is nog niet oud, maar als ik het ooit vervang, koop ik deze “duurzame update”. Ik probeer meer milieubewust te leven, en ik denk dat zo’n ketel een belangrijke stap is!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *