Column Metaforen in energietechniek

Metaforen in energietechniek

De plaats van metaforen in de duurzame energietechniek. Weet u wat een metafoor is? Het belang van een metafoor in de communicatie over duurzame energie technieken? Na een korte uitleg geef ik een drietal voorbeelden van metaforen in de duurzame installatie techniek. Oftewel de ietwat ingewikkelde energietechniek in Jip en Janneke taal en voor iedereen goed te begrijpen!

Beeldspraak metafoor

De wereld van de duurzame energie zit vol met moeilijke termen en ingewikkelde technieken. Voor vakmensen feilloos te volgen, voor een buitenstaander een wereld van de abacadabera! Door het gebruik van beeldspraak, een metafoor, kunnen wij deze technieken en termen uitleggen. Waardoor ook leken, buitenstaanders, zich een beeld kunnen vormen.

De toepassing en het belang van metaforen

De afgelopen maanden heb ik diverse keren uitleg gegeven over onze wereld van de duurzame energie aan onder andere scholieren van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Uitleggen dat een cv ketel je woning en je tapwater kan verwarmen is niet zo moeilijk: gaskraan open, vlammetje verwarmt het water, je pompt het water door de radiatoren en naar je badkamer… herkenbaar en begrijpelijk. Om dit in beeld te verduidelijken kun je nog het (gas)fornuis gebruiken: vlammetje of warmtebron aan, water erboven en water wordt warm.

Maar hoe leg je uit wat een bodembron is, wat een zonnecollector is of wat een regelkast is? In dit blog vertaal ik deze technieken naar begrijpelijke taal, de beeldspraak, de metaforen.

thermos

Warmte en koude opslag in de bodem “de thermosfles”

De basis van onze duurzame energie installaties is de WKO, de warmte en koude opslag. Bodemwarmte wordt, met inzet van warmtepompen, gebruikt voor het verwarmen we de woningen. In de zomer koelen we de woningen. De warmte uit de zomer slaan we op in de bodem. We gebruiken de bodem dus als grote thermosfles. Bij het verkoelen van de woningen in de zomerperiode neemt het water warmte uit de woningen op, slaat deze warmte op in onze ‘thermosfles’ voor de koude perioden. In de winter halen we de thermosfles weer leeg.

 

kitchenaid_waterkoker

De zonnecollector “de waterkoker”

In de meeste huishoudens komt het warme tapwater van de HR ketel of een boiler. Had ik eerder uileg gegeven aan de hand van een thermoskan over warmte en koude opslag in de bodem, bij de zonnecollector neem ik de waterkoker in de hand. De zon is de warmtebron die een medium in de zonnecollector verwarmt, via wisselaars levert de zon zo ons warme tapwater. Een techniek, die ik vertaald heb naar de waterkoker. De elektriciteit is de warmtebron en het warme water wordt verwarmd. Vrij vertaald liggen er dus waterkokers op onze daken voor de warm tapwaterbereiding.

Regelkast “een whatsappgroep”

Tijdens een rondleiding in een technische ruimte van een van onze projecten vonden een 15 tal technasium meiden de regelkast wel heel erg interessant. Wat een lichtjes, mevrouw, waarom gaan de lichtjes aan en uit? Wat gebeurt er met de knipperende lichtjes? Ik had de toehoorders kunnen vertellen dat de warmtepomp communiceert met de bronnen, dat de pompen communiceren met de buffervaten… Dat de regelkast, zoals de naam al zegt, de kern van de installatie is… Maar dat zegt buitenstaanders niet zoveel. Ik heb de vertaling gemaakt naar een whatsapp groep: een groep leerlingen die samen probeert iets af te spreken. Ieder geeft zijn mening, er is een leider, volgers, er wordt overlegd en beslist wie waarheen gaat. Zo werkt het ook in de regelkast, iedere component geeft informatie en de regeling beslist.

Dit is slechts een greep uit de bibliotheek van metaforen. Blijf ons volgen. Een volgende keer neem ik u mee naar het speelveld van de gehele collectieve duurzame energie installatie!

 

José Braakman