chemotherapie

OLVG eerste ziekenhuis in Benelux met ‘chemorobot ‘

De chemotherapie van patiënten van OLVG wordt vanaf vandaag niet meer bereid door apothekersassistenten maar door een cytostaticarobot. De bereiding van chemo wordt met deze geavanceerde robot nog nauwkeuriger en het werken voor apothekersassistenten veiliger. OLVG is het eerste ziekenhuis in de Benelux en één van de vijftig ziekenhuizen ter wereld die met deze innovatie gaat werken.

Het bereiden van chemo is een arbeidsintensieve klus en vergt zeer veel nauwkeurigheid. Tot nu toe werd dit dagelijks gedaan door de apothekersassistenten. De robot kan het werk grotendeels overnemen waardoor de assistenten meer tijd krijgen voor complexere bereidingen.

Werking ‘gravimetrisch’

Ziekenhuisapotheker Mirjam Crul: ‘De robot werkt ‘gravimetrisch’. Dat betekent dat weging van flacons, zakken en vloeistof plaatsvindt in een nauwkeurige balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd door middel van hoogtesensoren en fotoherkenning.’

Intensieve training

Voor de apothekersassistenten en apothekers betekent de komst van de robot een andere manier van werken. Afgelopen maanden hebben de assistenten dan ook een intensieve training gevolgd. Apothekersassistente Karima Chichaoui: ´Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd . De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen.´

Kymo

De assistenten en ziekenhuisapothekers van OLVG hebben de robot een naam gegeven: Kymo. Deze naam komt uit een periode dat apothekersassistente Wies van der Mei van OLVG in Amerika internationale kampen voor tieners met kanker begeleidde. De kinderen hadden het altijd over “my Kymo” waarmee ze hun chemo bedoelden.