Duurzaam People Planet Profit

People Planet Profit en Privé

Medio mei 2015, ik ontvang een mail van de organisatie van de Duurzame Bouwvrouw Award. Een mail die opent met: U bent door een bekende genomineerd voor de Duurzame Bouwvrouw Award! Een verrast gevoel, trots, blij… een bekende? Ik vraag mijn linker- en rechterhand Chantal en Mandy, beiden weten nergens van. Spannend! Tot op de dag van vandaag weet ik niet wie mij genomineerd heeft. Wat ik wel weet, is dat ik trots ben! Trots genomineerd te zijn. Een nominatie die mij positieve duurzame energie geeft, een boost om zo door te gaan!

Wat is de Duurzame Bouwvrouw Award?

Dubotechniek en Cobouw hebben samen de Duurzame Bouwvrouw Award in het leven geroepen. Doel is de kracht van de bouwvrouw in het daglicht te zetten. Een voetstuk voor de bouwvrouwen die een juiste balans tussen people, planet en profit realiseren, zij die krachtig leiderschap tonen, bouwen voor mensen, bouwen met nuchterheid, zonder bravoure. Een inspiratiebron zijn voor andere vrouwen. Vrouwen zijn onmisbaar in iedere onderneming, ook buiten de bouw. Jammer dat de bouwwereld als een mannenwereld bekend staat. Het is goed dat Dubotechniek en de Cobouw de vrouw in de bouw in positief daglicht zetten!

Waarom is het goed een vrouwelijk icoon in de spotlights te zetten?

In het blog van Ingrid Koenen haalt zij de Cobouw50 aan. Van de 50 bouwbedrijven heeft geen enkel bedrijf een vrouwelijke bouw-CEO, cijfers tonen dat slechts 5% van de leidinggevenden en 8 procent van alle werknemers in de bouw een vrouw is. Zelf blik ik terug naar afgelopen voorjaar. ZON Energie is finalist voor de ondernemersverkiezing Noord Holland 2015 categorie midden. Samen met de andere 9 finalisten zaten wij op 21 mei jl. vol spanning te wachten of wij een podiumplaats hadden, en… of wij wellicht winnaar waren. Helaas waren wij geen winnaar, maar trotse finalist. Op het podium verschenen de 9 bedrijven die streden om de eerste plaats in de categorie MKB klein, MKB midden en MKB groot. Wie staan er op het podium? Allemaal mannen, terwijl ik ervan overtuigd ben dat achter deze mannen topvrouwen staan. Topvrouwen die ervoor zorgen dat deze mannen in pak een succesvolle onderneming hebben of runnen. Vrouwen in het management, als spil in de organisatie, of gewoon, als steunpilaar. Het is tijd dat deze vrouwen zich laten zien.

Mijn nominatie

Een van de vragen is waarom ik genomineerd ben… denkend over het antwoord op deze vraag zie ik mijzelf als een duizendpoot, op vele vlakken inhoudelijk, organisatorisch en communicatief inzetbaar. Ik overzie de vele facetten van ons bedrijf en onze business, begrijp onze corebusiness en onze innovatieve activiteiten en ontwikkelingen, ben in staat in een helikopter te stappen en de moeilijke, technische materie in Jip en Janneke taal uit te leggen.

Zo schreef ik eerder al over het team van installatie componenten dat samen werkt als een voetbalteam. Tijdens een girlsday vergeleek ik de bodembronnen met een thermoskan, de zonnecollectoren met een waterkoker. Tijdens de rondleiding in een technische ruimte waren de jonge dames onder de indruk van de knipperende lampjes in de regelkast. Wat is dat mevrouw? Ik omschreef de regelkast met elementen als een whatsapp groep… alle leden van de groep hebben inbreng, slechts een heeft de leiding, de beheerder…

De duurzame bouwvrouw heeft een juiste balans tussen People, Planet, Profit… ik voeg er graag een 4e P aan toe… Privé. Een topvrouw heeft naast deze 3 P’s ook Privé een goede balans! Ik weet zeker dat de andere genomineerden ook duizendpoten zijn, allemaal topvrouwen die inhoudelijk, organisatorisch vol passie en ambitie aan hun duurzame doelen werken. Genomineerden, chapeau!

 

Dank voor de nominatie, duurzame groet, José Braakman