Perehiet Noord-Hollandse peren stamppot (Small)

Perehiet; Oud Noord-Hollandse peren stamppot

Perehiet; een oud Noord-Hollands gerecht met stoofpeertjes. De stoofpeertjes komen bij  fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk in de Beemster vandaan; de Saint Remy. Ze hebben 6 hectare boomgaard, en ze plukken pas als iets op smaak is. Er wordt met de hand geplukt. Het laagstamfruit van Eerlijk & Heerlijk kun je zó eten, maar het wordt ook verwerkt tot sap, jam en chutneys.

fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk

De witlof komt bij de familie Spruit vandaan, ja echt spruiten die witlof telen in Nibbixwoud. Spruit-Witlofkwekerij is een Familiebedrijf. Roel Spruit en Marian Groot produceren samen met hun zonen Thijs, Dirk en Koos witlof in Nibbixwoud. Roel zit al meer dan 45 jaar in het vak. Hij heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader.

image

 

Een makkelijk recept, in dit geval voor 3 personen gemaakt. Een stamppot kan nog net voordat de lente recepten weer tevoorschijn komen.

Perehiet Noord-Hollandse peren stamppot ingredienten (Small)

Nodig:

  • kookpan
  • koekenpan
  • stamper

Ingrediënten:

  • 400 gram aardappelen
  • 750 gram stoofperen, geschild, zonder klokhuis
  • zout
  • 250 gram magere spekjes
  • 100 gram gemengde paddenstoelen
  • takje rozemarijn, alleen de naalden, fijn gehakt
  • 500 gram witte bonen
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 300 gram witlof, fijn gesnipperd
  • 20 gram licht geroosterde amandelen

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen en de peer met wat zout gaar in een laagje water, zo’n 15 minuten.
  2. Bak ondertussen de spekjes uit met de laatste 10 minuten ook de paddenstoelen en de rozemarijn erbij.
  3. Als de aardappelen en peren gaar zijn mag het afgegoten worden en gestampt.
  4. Op een laag vuur mogen de witte bonen er door, zodat ze warm worden en de crème fraiche
  5. Als het van het vuur af is mag de witlof en het spekjes/paddenstoelen mengsel erdoor.
  6. Als laatste mogen de amandelen erdoor.