paprika

Plaatje van elk zaadje bij Incotec

Zaadbewerkingsbedrijf Incotec in Enkhuizen heeft een nieuw röntgenapparaat ontwikkeld waarmee paprikazaad voor zaadbedrijven kan worden gerealiseerd. “We maken van elke zaadje een foto”, vertelt Pieter Oosters van Incotec. Zo worden de zaadjes met hoge, midden en lage kwaliteit van elkaar gescheiden.

Een machine om met behulp van röntgenstraling tomaten van verschillende kwaliteit van elkaar te onderscheiden had Incotec al eerder in gebruik genomen. Het bedrijf op het Westeinde heeft de software ontwikkeld om nu ook een machine te maken waarmee paprikazaad kan worden gecontroleerd.
 Zekerheid

De machine – die Incotec X-ray Improver Pepper noemt – moet het antwoord zijn op de steeds toenemende kwaliteitseisen van de afnemers van paprika’s waarmee zaadproducenten en paprikatelers te maken hebben. “Er is een constante efficiencyslag gaande om tegen steeds lagere kosten meer opbrengsten te genereren”, zegt Oosters. “Supermarkten zijn bereid om paprika’s tegen een laag bedrag te betalen. Uiteindelijk moeten paprika’s goedkoper in de winkels liggen.” In dit proces moeten zaadproducenten en telers meer zekerheid hebben op een gegarandeerde en goede opbrengst. “Als zaad niet opkomt of de groei achterblijft, dan wil de teler dit verhalen.”De nieuwe machine werkt volledig geautomatiseerd. Kilo’s paprikazaad gaan hierin door een röntgenapparaat. Met de röntgenstraling wordt van elk zaadje een foto gemaakt die vervolgens wordt gescand op eigenschappen. Incotec spreekt van ‘een snel en betrouwbaar systeem’. “De machine staat dag en nacht aan. Een order van een aantal kilo’s zaad kan in een week tijd worden afgehandeld. Dan heb je verschillende gescheiden partijen zaad van verschillende kwaliteit die je voor verschillende prijzen kunt verkopen.”

De nieuwe vinding wordt voor de eerste klanten al gebruikt. “We zitten nog in de opstartfase”, zegt Oosters wel. “Zaadbedrijven testen de machine. Zij willen eerst weten wat hiervan de toegevoegde waarde is. Dat gebeurt soms met zaadproeven. Gekeken wordt hoeveel zaadjes na deze behandeling opkomen en zich ontwikkelen tot een goede plant. Er zijn partijen waar de opbrengst toen tot vijftien procent hier is, maar ook partijen waar de meeropbrengst nog veel groter is.”

‘Niet gevaarlijk’

De belangen zijn groot, want in de mondiale zaadhandel gaat veel geld om. En heel veel zaadjes. “Vier kilo paprikazaad is voor ons een kleine order. Maar het gaat dan wel om ongeveer 400.000 zaadjes.” De röntgenstraling die gebruikt wordt om die per stuk te kunnen analyseren is volgens Incotec niet gevaarlijk. “Niet voor mensen die in de omgeving werken, maar ook niet voor het zaad. Anders zou dat niet meer ontkiemen. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. De straling bij het maken van een röntgenfoto van je gebit bij de tandarts is een veelvoud van deze straling.”

Bron: Greenport NHN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *