CWF-Ratatouille

Ratatouille of ratjetoe

Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral veel in de Provence wordt bereid. Het Nederlandse woord ratjetoe (zooitje, mengelmoes) is een verbastering van ratatouille. Hier in huis betekent ratjetoe gewoon de restjes uit de koelkast opmaken, dus heb ik niet altijd courgette en aubergine erin. Voor als je een keer geen vlees wilt eten er gaan alleen maar gezonde groentes in!

De groenten komen uit Noord-Holland en worden geleverd door D&J’s lekkereten. Dat houdt in; veel uit Langedijk en Hauwert bij Tinus en Age vandaan. Ik gebruik altijd verse tomaten maar nu had ik in mijn voorraadkast nog een fles biologische passata di pomodore staan die op datum was. En we aten er deze keer pasta bij.

CWF-Ratatouille-ingredienten (Small)

Nodig:

  • hapjes pan
  • weegschaal
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 700 gram pompoen, geschild en in blokjes
  • 900 gram koolraap, geschild en in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 2 aubergine, in blokjes gesneden
  • 1 groene peper, zonder zaad, in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 3 gram tijm, de blaadjes ervan worden gebruikt
  • 5 gram oregano, de blaadjes fijn hakken
  • 690 gram biologische passata di pomodore (of 600 gram verse tomaten)

Bereiding:

  1. Verwarm de olijfolie en fruit hierin ui, pompoen, koolraap, tomaat, aubergine, peper en knoflook licht aan.
  2. Voeg de kruiden en peper en zout toe en als laatste de passata (of de verse tomaten).
  3. Laat het geheel 30 minuten pruttelen en eet het met pasta, rijst of brood.