Rondetafelgesprek Gasloos Bouwen

Rondetafelgesprek Gasloos Bouwen & Wonen

Of we het nou willen of niet, de komende jaren moeten we van onze gasverslaving af. Deze ingreep gaat hoe dan ook pijn doen in de portemonnee. Het kabinet wil ‘Nieuwbouwwoningen zo snel mogelijk ‘gasloos‘ opleveren’.

Verschillende vormen gasloos wonen

Elektriciteit: Met een warmtepomp kan een huis volledig worden verwarmd op elektriciteit. Een warmtepomp lijkt op een ‘gewone’ cv-ketel, maar werkt anders. De pomp gebruikt warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht om water te verwarmen. Wie geen gasaansluiting meer heeft is aangewezen op elektrisch. Ook koken gebeurt elektrisch.

Zonneboiler: Heerlijk warm douchen zonder CVketel? En Zonneboiler is een proma oplossing. Deze verwarmt het water dankzij, jawel: zonne-energie. Wel wordt dit apparaat vaak gebruikt in combinatie met een elektrische boiler, voor als de zon te weinig oplevert. Ook een warmtepomp kan gebruikt worden om kraanwater te verwarmen.

Biogas: Dit werkt hetzelfde als aardgas, alleen is de bron van biogas duurzaam. Biogas bestaat uit methaan (CH4) en kooldioxide (CO2). Echter moet biogas, ook wel groen gas genoemd, voordat het gebruikt kan worden als brandstof voor uw cv-ketel eerst bewerkt en gezuiverd worden, zodat het dezelfde kwaliteit krijgt als aardgas.

Warmtenetten: Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In de meeste gevallen gaat het om restwarmte, zoals van een nabijgelegen fabriek. Maar het kan ook biomassa zijn, als er bijvoorbeeld houtsnippers worden verbrand om warmte op te wekken. Hoe duurzaam een warmtenet is, hangt van de warmtebron af.

 

In de maand april organiseert Onsnh een Rondetafelgesprek ‘Gasloos bouwen & Wonen’. Datum en plaats volgen.

Je kunt je daarvoor inschrijven of meer informatie aanvragen:

E: info@onsnh.nl

T: + 31 (0) 646 210 151

 

 

 

Bron: Engie, Feenstra, RTLZ, NOS