Rosé

Santé op rosé!

Verlang jij ook zo naar de zon en de zomer? Ik merk dat mijn gedachten steeds vaker afdwalen naar zandbenen, de geur van zonnebrand, lange avonden aan het strand compleet met zonsondergang en een glas koele rosé in de hand. Helaas zijn die lange avonden aan het strand een romantische illusie, want met twee kleine kinderen is dit niet haalbaar. En ze zijn nog lang geen 20, dus “Keep on dreaming, honey”.

Ben jij een rosé liefhebber? Denk jij dat deze gemaakt wordt door witte en rode wijn met elkaar te mengen? Dan heb je het mis. Dit is zelfs verboden. Behalve voor rosé Champagne. Maar ik kan je uit betrouwbare bron (eh… ik dus) melden dat de smaak minder is. Ik mocht er ooit twee naast elkaar proeven en dat verschil was duidelijk merkbaar. De mengelmoes had een hele korte afdronk en de intensiteit was ook vele malen minder.

Er zijn diverse manieren om rosé te maken. De methode die verreweg het meeste wordt toegepast heet saignée: bloeden. De schillen van de blauwe druiven worden kort mee gegist. In de schilletjes zitten namelijk de kleurpigmenten. Zodra de wijn de gewenste rosé kleur heeft, wordt de wijn van de schillen en pitten afgetapt en gaat de vergisting van alleen het sap verder.

Ook kunnen blauwe en witte druiven samen worden vergist. Deze methode zie je veel in Duitsland onder de naam: rotling of schillerwein. Een andere manier om rosé te maken is om de blauwe druiven te ontstelen, te kneuzen en de massa een paar dagen te laten weken. Zo geven de schillen een klein beetje kleur af en komt er most aan de rosé kleur. Na de persing wordt deze rosé vergist op dezelfde wijze als droge witte wijn.

Mijn favoriete rosé komt uit het zuiden van Frankrijk: de Provence. Mooie kleur, heerlijke droge smaak en ietsje kruidigheid. Alhoewel ik ook een hele mooie Italiaan ken. Ja, Italiaanse wijn hé, daar had ik het over… Deze Italiaanse rosé beschikt dan wel over dezelfde kenmerken als die uit de Provence.

Moet je rosé jong drinken? Vaak wel, binnen de 2 jaar. Maar complexe rosé heeft baat bij rijping van zo’n 2 à 3 jaar. Dit komt door het langere gistingsproces. Hoe langer dit duurt, des te langer hij ‘op adem moet komen’. Goedkope (bulk)rosé uit de supermarkt raad ik je af, want het leven is te kort om slechte rosé te drinken. Neem je het op geheel eigen risico toch mee, maak de fles dan binnen het jaar na botteling op.

Ik ben razend benieuwd naar jouw favoriet. Laat je het mij in onderstaand commentaarveld weten?

Santé… op rosé!

PS: Wil jij voor de zomervakantie, wijn beter begrijpen, zodat je er daar straks meer van kunt genieten? Maandag 22 mei en 26 juni geef ik de cursus ‘wijnvignet’. Twee gezellige en smakelijke avonden in duidelijke taal met heerlijke wijnen en dito hapjes.
Check op: www.smaakvermaak.nl/cursussen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *