Nederland ontvangt 97 miljoen uit Brussel voor infrastructuur

Truck platooning in finale Accenture Innovation Awards 2016

Het concept truck platooning is doorgedrongen tot de finale van de Accenture Innovation Awards 2016. De winnaar van deze award wordt tijdens de finaledag op vrijdag 28 oktober bekend gemaakt. Truck platooning laat in praktijk zien hoe ICT kan worden ingezet om transport duurzamer en efficiënter te maken. In dit proces wordt nauw samengewerkt tussen de transportsector, vrachtwagenfabrikanten en de overheid.

Het concept truck platooning is ingediend voor de categorie ‘Easy travel en transport’ van de Accenture Innovation Awards. De tien beste innovatieve concepten in deze categorie stonden op maandagavond 26 september in de halve finale. Met een vlekkeloze presentatie wist Dirk-Jan de Bruijn, voorheen programmadirecteur van de European Truck Platooning Challenge en nu directeur van De Innovatiecentrale, de jury te overtuigen van de vele voordelen van dit innovatieve smart mobility concept waarmee een finaleplaats is verzekerd.

Optimaliseren van mobiliteit

Truck platooning, als onderdeel van smart mobility, ofwel intelligente transportsystemen, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren van mobiliteit. Door vrachtauto’s dichter op elkaar te laten rijden, wordt de weg beter benut en zijn ook belangrijke brandstof- en CO2-besparingen mogelijk. Ook zorgt het voor een veiliger wegtransport.

Proeven op de openbare weg

De overheid en het Nederlandse bedrijfsleven hebben, mede na de succesvolle EU Truck Platooning Challenge, hoge verwachtingen van truck platooning. Op dit gebied wil Nederland een voortrekkersrol spelen. Overheid, bedrijfsleven en transportsector zijn druk bezig met de voorbereiding van zogenoemde Real Life Cases. Dit zijn proeven met platooning in de dagelijkse transportpraktijk op de openbare weg. Het doel is om in de tweede helft van 2017 te starten. TLN is, samen met verschillende leden, nauw betrokken bij de tests.

Stemmen

U kunt bijdragen aan het succes van truck platooning bij de Accenture Innovation Awards. Stem op truck platooning.

Tijdens een grote bijeenkomst op 28 oktober worden de winnaars in iedere categorie bekend gemaakt. In DeFabrique in Utrecht zullen alle innovaties nog een keer worden gepresenteerd, waarna de stemming volgt.

 

Transport Logistiek Nederland – Foto: Scania