VAR verdwijnt per 1 mei voor zzp’ers, download hier modelovereenkomsten

De VAR verdwijnt per 1 mei 2016. In plaats daarvan kunt u gebruikmaken van modelovereenkomsten. Hier treft u de brief die de Belastingdienst de komende weken verstuurt aan alle VAR-houders. Samengevat komt het er op neer dat er een mogelijkheid bestaat om te werken met modelovereenkomsten.

Deze modelovereenkomsten  bieden, in geval van twijfel over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en de zzp’er, zekerheid  omtrent de loonheffing. Indien u verwijst naar en gebruik maakt van één van de algemene modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst hebben u en uw opdrachtnemer zekerheid dat de opdrachtnemer buiten loondienst werkt.

De algemene modelovereenkomsten, waarvan enkele tot stand zijn gekomen in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland, zijn breed toepasbaar. Voor het verrichten van goederenvervoer is er een speciale brancheovereenkomst goedgekeurd het transport boven de 3500kg. U vindt deze modelovereenkomsten op: www.belastingdienst.nl/dba

Tot 1 mei 2017 geldt een implementatietermijn. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen dit jaar gebruiken om over te schakelen op het nieuwe systeem en indien gewenst de werkzaamheden aan te passen. In deze periode houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar vooral in de vorm van voorlichting over de nieuwe werkwijze en het bieden van een helpende hand bij de implementatie. TLN heeft het bestaande informatieblad over het werken met ZZP-ers volledig aangepast aan de nieuwe situatie. Het is voor leden gratis te downloaden of op te vragen via info@tln.nl. In het najaar organiseert TLN, in samenwerking met de Belastingdienst, voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe regels.

Tansport & Logistiek Nederland