Energie Techniek Tekening Installatie

Voorzichtige groei installatiebranche

De installatiebranche krabbelt langzaam maar zeker op uit de crisis. Niet elke markt herstelt even snel en de prijzen blijven nog steeds laag, maar de meeste seinen staan wel weer op groen. Dit blijkt uit de meest recente conjunctuurenquête van UNETO-VNI. Dat er op de lange termijn ook zeker groeikansen liggen voor de installatiebedrijven blijkt uit het rapport ‘de installatiebranche in transitie’ van ING.

Voor het derde kwartaal over bijna alle markten zijn de installatiebedrijven positief gestemd blijkt uit de conjunctuurenquête. Vooral in de woning- en utiliteitsnieuwbouw zien de bedrijven het zonnig in, maar ook in de industrie, onderhoud en renovatie van de utiliteitsbouw lijken de donkere wolken nu echt verdwenen. Over het woningonderhoud zijn de bedrijven licht negatief, waarschijnlijk komt dit door het aflopen van het verlaagde btw-tarief per juli.

Enkele opvallende uitkomsten:

  • De orderportefeuille is in een halfjaar gestegen van 4,9 maanden naar 5,9 maanden.
  • Het aantal offerteaanvragen stijgt, terwijl het scoringspercentage licht daalt (van 29 procent naar 27 procent).
  • Het aantal bedrijven dat meer monteurs in loondienst wil nemen is gestegen van 27 procent  naar 38 procent.
  • Toen het onderzoek plaatsvond, verwachtte slechts 7 procent van de ondervraagde bedrijven in het tweede kwartaal minder mensen in dienst te hebben.

 

Ook voor installateurs zal het traditionele verdienmodel door technologische vernieuwing en digitalisering in veel gevallen niet langer houdbaar blijken. De opdrachtgever wil straks niet meer betalen voor de installatie, maar wel voor tien jaar comfortabel wonen en werken. In 2020 werken installateurs steeds vaker samen in een netwerk. Hij is dan niet langer de duizendpoot die alles zelf probeert te leveren, maar hij weet precies waar en hoe hij de beste oplossing voor zijn opdrachtgever kan vinden. Maar wel met zeer gedetailleerde (digitale)kennis van de behoefte van zijn klant.” Jan van der Doelen – ING sectormanager Bouw en Vastgoed

 

ING-rapport ‘de installatiebranche in transitie’

ING heeft een toegankelijk en lezenswaardig rapport geschreven over de installatiebranche. ING heeft daarbij o.a. gebruik gemaakt van enkele economische onderzoeken van UNETO-VNI. Uit de cijfers blijkt dat het belang van de installatiebedrijven toeneemt. Dit komt doordat de installaties complexer worden, door de aantrekkende bouw en door trends vanuit de maatschappij en techniek. Het rapport beschrijft deze ontwikkelingen en concludeert daaruit dat het verdienmodel van de installateur wel gaat veranderen: van uurtje-factuurtje naar nieuwe vormen als lease- en prestatiecontracten. De klant betaalt niet meer voor de installatie, maar voor tien jaar comfortabel wonen en werken. De installateur doet dit niet alleen maar werkt vanuit een netwerk met de juiste kennis van de klant.

Installatiebranche in transitie PDF via ING

Bron: Uneto-VNI en ING