VVS’46 deelt ervaringen energie neutraal sportcomplex!

Bijna 3 jaar geleden is tijdens een extra ledenvergadering unaniem besloten dat VVS’46 zich klaar  maakt voor de toekomst. Hoe? Door voor duurzaamheid te kiezen. De bewuste ledenvergadering op 11 juni 2014 was het startschot op weg naar energie neutraal. Om in sporttermen te blijven, VVS houdt de nul.

VVS’46 betaalde ieder jaar veel geld aan energiekosten (gas als elektra) voor verlichting (veld en gebouwen), verwarming van ruimten en warm water en voor gebruik van de keukenapparatuur.

Daarnaast had een brand in de kantine het bestuur aan het denken gezet. Gelukkig bleef het destijds bij een interne brand, bleef het asbest dak van de Oranjehal bespaard. Vanaf dat moment regeert de gedachte om het asbest dak te vervangen. Mooi moment om na de sanering een nieuw zonnedak op de Oranjehal te leggen.

Plannen zijn na de ledenvergadering tot uitvoering gebracht.

Het dak van de Oranjehal is tijdens de zomerstop van 2014 vervangen door een stalen super geïsoleerd dak. Daarop zijn ruim 700 zonnepanelen geplaatst. Deze leveren voldoende energie om het gehele complex van elektriciteit te voorzien. Er zijn 6 verticale bodemwisselaars (bodembronnen) aangelegd, warmtepomp en toebehoren geïnstalleerd. Deze duurzame energie installatie zorgt in de zomer voor verkoeling en in de winter verwarming van het complex. Uitvoering is gerealiseerd door lokale bedrijven die VVS’46 een warm hart toe dragen.

We zijn 3 jaar verder, de duurzame installaties worden uitgebreid gemonitord, tijd om de resultaten te delen met andere verenigingen in West Friesland. Voetbalvereniging VVS’46, Energie Coöperatie West Friesland (ECWF) en ZON Energie nodigen daarom andere sportverenigingen uit voor informatie avond bij en over het energie neutrale complex van voetbalvereniging VVS’46 te Spanbroek.

Het programma van de informatie avond ziet er als volgt uit:

1.    Welkom door organiserende partijen

2.    Historie, van initiatief naar energie neutraal

3.    Bezichtigen van de installaties

4.    De resultaten tot nu toe

5.    Vragen ronde

In het kort:

Wat:          Presentatie VVS’46 Scoort Duurzaam!

Wanneer:   woensdag 8 maart 2017

Tijd:           20.00 uur

Waar:        het Huis van Oranje, de kantine van VVS’46, Spanbroekerweg 120a

De organisatie stel het op prijs als u zich vooraf aanmeldt. Wij zorgen dat de koffie klaarstaat!

Sportieve, duurzame groet,

Dirk Ranzijn (VVS’46)
Gerard Fit (ECWF)
John Braakman (ZON Energie)