Story-branding-business

Waarom kan jouw marketing niet zonder Brand Story?

“Overal waar je bent, moet jouw verhaal ook zijn”

 

Wil je weten hoe je in een oogwenk vertrouwen  en verbinding opbouwt met je publiek, ongeacht wat voor bedrijf je hebt?

Het heeft niets te maken met enkel een sterke headline. Het gaat vóóraf aan het opzetten van een (geautomatiseerde) marketing trechter. En het heeft absoluut niets te maken met het vinden van de beste zoekwoorden die aansluiten bij je doelgroep. Het gaat over het vertellen van je verhaal.

Als het enige waar je aan denkt, is ‘verkopen, verkopen, verkopen’, wat gebeurt er dan? Juist, potentiële klanten ontvangen e-mails die slechts promoties zijn. Ze worden gebombardeerd met pitches en aanbiedingen om producten te kopen, maar krijgen geen waardevolle bruikbare informatie. Hierdoor zullen zij zich slechts een nummer voelen, in plaats van een werkelijk persoon.

Jij moet je eerst met hen verbinden, voordat je iets kan verkopen. En niet alleen met een handdruk, een visitekaartje of een e-mail. Het is belangrijk om je emotioneel te verbinden met de mensen die je als klanten wilt. Je wilt ze als klanten voor de rest van hun leven en niet alleen nu.

Maar hoe?

Bekijk het eens van deze kant: als je een een potentiële klant ontmoet op een netwerkevenement, zou je dan meteen starten met het verkoopgesprek? Ik hoop niet dat jouw acquisitie- en sales strategie er zo uit ziet!

Je moet weten wie je potentiële klanten zijn, je moet weten wat ze willen, en je moet bewijzen, zonder enige twijfel, dat je ze begrijpt.

Om jou te helpen hoe je dat doet, zal ik je nu door een 5 Stappen Story Formule meenemen. Want een systeem of structuur is zeer belangrijk bij het groeien van een succesvol bedrijf, dus dat geldt ook voor een brandstory. Dit systeem zal je laten zien hoe je kunt bepalen welke verhaal je moet vertellen, hoe het te schrijven, en hoe je een reactie (zoals een klik, een opt-in, of zelfs een aankoop) krijgt.

STAP 1: Wees authentiek 

De eerste stap is om de oorsprong van je bedrijf te vinden en dat te communiceren met je klanten. Waarom ben je begonnen, wat zijn je drijfveren? Zorg dat de mensen die je wilt raken, zien dat je ze niet alleen “begrijpt”, maar dat jij je hebt gevoeld zoals zij dat nu doen, hebt gehandeld zoals zij hebben, en dat je in exact dezelfde situatie hebt gezeten als zij. Belangrijk is dat je “echt” bent. Anders prikken klanten er zo doorheen. Je verhaal is het bewijs dat je ze méér dan begrijpt en dat jij ze echt kan helpen. Ze zullen zich met je kunnen identificeren, je vertrouwen en zich met je verbinden.

STAP 2: Richt je op jouw doelgroep

Het doel van je brandstory is het verbinden met je potentiële klant. Zorg dus ook dat je verhaal relevant is voor je klant en dat er een emotioneel belang in zit voor je doelgroep. Door een specifiek verhaal te vertellen zal je ook de consumenten die niet tot je doelgroep behoren automatisch filteren. Dat scheelt jou weer een hoop tijd en moeite in het latere sales proces.

STAP 3: Wees beknopt en helder

In deze snelle maatschappij hebben weinig mensen tijd om lange stukken tekst te lezen of lange berichten te bekijken of te beluisteren, TENZIJ ze dusdanig geraakt en getriggert zijn dat ze deze tijd máken. Zorg dus dat je beknopt en helder bent met je verhaal, zodat je de potentiële klant daarna kan meenemen naar de volgende stappen. Als je beknopt en helder communiceert wat jouw doelgroep graag wilt horen of lezen, zullen ze denken: “Wow. Dat is precies wat ik nodig heb. Wat heeft deze persoon nog meer te zeggen?”

STAP 4: Inspireer met je verhaal

Zoals je in STAP 1 zag, is het belangrijk om eerlijk en authentiek te zijn over jezelf en jouw proces. Maar het gaat nog verder. Wat is jouw visie? Wat wil je creëren in deze wereld? Jij hebt de kracht om mensen te inspireren met jou verhaal. En dat niet alleen, consumenten kopen geen producten, ze kopen emoties en verhalen. Denk bijvoorbeeld aan Dove. Ze verkopen zeep en huidproducten, maar ze staan bekend om hun verhaal dat elke vrouw met haar natuurlijke schoonheid prachtig is.

STAP 5: Call to Action

De essentie van jouw brandstory is om mensen aan te zetten tot actie. Want dan kan je ze echt helpen. Het is dus ook belangrijk dat deze stap onderdeel is van je verhaal. Na het lezen van een verhaal waarmee we ons emotioneel verbonden voelen, willen we natuurlijk meer weten. Dus verspil deze kans niet.

Hier zijn een paar teasers die je kan gebruiken aan het einde van je verhaal om iemand aan te sporen om te klikken op een link, in te schrijven voor een e-maillijst, of die zelfs tot een aankoop leiden:

  • “Wil je weten hoe ik het heb gedaan?”
  • “Ben je benieuwd naar andere manieren waarop we … (resultaat) gedaan hebben?”
  • “Worstel jij ook op dezelfde manier met … (probleem, resultaat)?”
  • “Wil je toegang krijgen tot … (inzichten, methoden, netwerk)?”

Je zult waarschijnlijk veel van deze teasers tegenkomen op pagina’s. Aan het einde van blogs, bij de landing pages, en in e-mails. Als je door zo’n zin geraakt wordt, wees geïnspireerd en gebruik ze zelf ook!

Wat moet je vandaag doen?

Begin met het schrijven van jouw verhaal aan de hand van deze 5 stappen. Het vertellen van je verhaal in alle marketinguitingen van je bedrijf is een uitstekende manier om je te onderscheiden, vooral in deze over-competitieve markt.

De reden dat dit werkt is omdat niemand anders jouw verhaal kan vertellen. Niemand heeft jouw unieke visie. Niemand is door hetzelfde proces gegaan en niemand heeft het opgelost zoals jij dat hebt gedaan. Je verhaal zorgt dat de consumenten die je wilt aantrekken voor je bedrijf “ja” zeggen en meteen ieder ander in de markt vergeten.

Dus, gebruik je brand story op je website, in e-mails, in brochures, in iedere direct-mailing (nieuwsbrief) die je verstuurt, en bij evenementen waar je spreekt. De regel is: “Overal waar je bent, moet jouw verhaal ook zijn.”

Niet alleen zullen consumenten jou onthouden omdat je “echt anders” bent, maar de juiste mensen zullen je klanten zijn voor het leven.

 

Wil je mensen inspireren met jouw unieke brand verhaal? Laat jouw verhaal in een paar zinnen hier achter onder de blog. Wie weet wat voor reacties je krijgt van mede-ondernemers of mogelijke klanten.

Floortje Lopes

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *