Zaanstreek krijgt startup community

Op 17 maart 2016 ging het platform Startup Zaanstreek officieel van start. De organisatie wil startups in en buiten de Zaanstreek toegang geven tot kapitaal, kennis en netwerk. De regionale samenwerking is ontstaan naar aanleiding van het succesvolle funding programma Present Your Startup. Present Your Startup organiseerde het evenement eerder in 2014 en 2015. In totaal is er voor meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd in startups naar aanleiding van het startup programma. In 2016 gaat Stichting Present Your Startup voor een overtreffende trap in kwaliteit en kwantiteit. Mede door het uitrollen van het concept in de regio’s.

Rabobank Zaanstreek, Gemeente Zaanstad, Ahold en Baker Tilly Berk, About Blank besloten eerder deze maand de handen in een te slaan om uit eindelijk op 10 juni een pre pitching competitie te verzorgen in de Zaanstreek. De pre pitching competitie is een voorronde van Present Your Startup 2016. Dit jaar zullen er behalve in de Zaanstreek in ieder geval in de regio’s Haarlemmermeer, Almere, Hilversum en Haarlem pre pitching competities worden gehouden.

Startups met een innovatief product of dienst kunnen zich voor 10 mei aanstaande via de website StartupZaanstreek.nl aanmelden. Het totale programma van Startup Zaanstreek zorgt ervoor dat de startup community in Zaanstreek elkaar leert kennen en een springplank te bieden naar kapitaal, kennis en netwerk. De startup die zich aanmeldt hoeft echter niet persé uit de regio komen. Redenen om aan te melden kunnen zijn: deelnemen in een interessante regio met een mooi netwerk of gewoon deelnemen om funding op te halen. Ondernemers maken kans op financiering doordat zij gedurende het programma investeerders kunnen overtuigen van de potentie van hun startup. Verder worden er vijf kennisdagen georganiseerd en leert de ondernemer de verschillende facetten van het ophalen van financiering. Ook is dat het moment voor onze organisatie om de startup en de ondernemer beter te leren kennen. Voor het begeleiden van Startups is het platform nog opzoek naar interessante mentoren en partners.

Vrijdag 10 juni pitchen de geselecteerde startups aan meer dan 20 investeerders, partners en mentoren. Vinden zij de ondernemer en het bedrijf goed genoeg? Dan maken zij kans op een halve finale plek in Amsterdam en vervolgens wellicht op een finale plek in kapitaalstad Haarlem. De finale van Present Your Startup wordt gehouden op 23 november 2016 en is toegankelijk voor niet alleen investeerders maar ook voor fans van onze startups.

Door bovenstaand initiatief wil de organisatie het Startup klimaat in de Zaanstreek een impuls geven. “Kennis is de drijvende kracht achter de economie en ondernemers maken de stad”, aldus een van de foundingpartners wethouder gemeente Zaanstad Dennis Straat.