mond-lippen-kus-verzorging

Zoenen is de perfecte lipverzorging!

De lente is begonnen.Heerlijk! We gaan weer naar buiten en hebben meer zin in alles. Bomen en bloemen, het bloeit en groeit weer. Jong leven in de natuur, alles oogt fris en nieuw.Terwijl de zon steeds vaker doorbreekt, zijn de effecten van de winter nog zichtbaar op onze huid. Hoe maak je je huid klaar voor de lente?

Zachte lippen zijn om te zoenen

Lippen drogen snel uit doordat ze geen eigen talgklieren bezitten. Door voortdurend met je tong over je lippen te gaan, maak je het uitdrogen erger. In dat geval grijpt men naar de lippenbalsem. De behoefte om onze lippen in te vetten kan ontaarden in een verslaving. Veel lippenbalsem producten bevatten minerale oliën die als plastic folie op de huid van de lippen gaan liggen. Op dat moment voelen de lippen soepel aan, het vervelende is echter dat het vocht uit de lippenhuid ook niet meer kan verdampen. In plaats daarvan hoopt het zich op onder de niet-ademende vetlaag. En net als bij een baby die een poepluier heeft, leidt deze vochtophoping ertoe dat het beschermende lichaamseigen vet uit de huid wordt “gespoeld”, met als gevolg nog drogere lippen en meer barstjes. Dit effect wordt sterker als de lippenbalsem te hoge concentraties glycerine bevat. Een klassieke lippenbalsem is dus geen oplossing.

To cream or not to cream

Een verzorgende zalf op basis van natuurlijke plantaardige vetten, die lijken op je eigen huidvetten is het beste om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan butters zoals sheabutter of cacaoboter of aan wassoorten zoals bijenwas of carnauba of wolvet (lanolin). Ook kun je pure honing gebruiken. Als je ondanks het gebruik van de goede ingrediënten droge lippen houdt of zelfs ontstoken lippen hebt, is het raadzaam om de microvoedingsstoffen in je bloed te laten checken. Vooral ijzer, zink en vitamine B12 zijn belangrijke waarden. Ook kun je rekening houden met contactallergie voor bepaalde lipverzorgings producten. Zalf is in deze beter dan crème en bevat weinig tot geen water. Zalf geeft de lippen het kwijtgeraakte vet terug, remt een snelle verdamping af en houdt het water lang vast in het weefsel. Zoenen is trouwens een goede manier om elkaars lippen in te vetten! Daarbij wordt namelijk talg van de rand van de lip over het lippenrood verdeeld, de doorbloeding van de lip verbeterd en het immuunsysteem versterkt!

 

Voor informatie en advies met betrekking tot goede huidverzorging in het algemeen kun je contact opnemen met Huidkliniek Dionne Linskens  tel 0224 215 247. Vraag een gratis consult aan bij een van onze huidtherapeuten.